Parallels Pro Control Panel 10.3.6 for Linux Release Notes


  1. Introduction
  2. What's New
  3. Supported operating systems
  4. Installation Instructions
  5. Upgrade Instructions
  6. Known Problems and Limitations
  7. Contact Information

1. Introduction

Thank you for downloading this release of Parallels Pro Control Panel for Linux.

This file contains information that supplements the Parallels Pro Control Panel for Linux documentation such as information on new features, corrected bugs, and known problems. This file was updated with the latest information available at release time.

To see the release notes for the previous Parallels Pro Control Panel for Linux version, click the following link:

2. What's New

  1. [+] Added CentOS 5.7 support.

  2. [*] ClamAV is updated to version 0.97.3.

  3. [*] ProFTPD is updated to version 1.3.3g.

  4. [*] SquirrelMail is updated to version 1.4.22.

  5. [*] Added 'relaxed_ssl_pattern' setting in /etc/ensim/epl.conf for control validation rules in the "Generate SSL Certificate" page.

  6. [*] Added 'tilde_behavior' setting in /etc/ensim/epl.conf for control "tilde user" URLs generation rules in the "/etc/httpd/conf/virtual/site*" configs.

  7. [-] Generate SSL certificate under admin no longer fails.

  8. [-] SSL certificate-signing request (CSR) generation for server no longer fails.

  9. [-] Renamed 'Company' and 'Organization' fields to 'Organization' and 'Organizational Unit' on the "Generate SSL Certificate" page.

  10. [-] Fixed generation of obsoleted "SSLCACertificateFile" directive in SSL certificates (renamed to "SSLCertificateChainFile").

  11. [-] Fixed the problem with installation the PPCPL VZ template on Virtuozzo 4.6.


[+] new feature

[-] bug fixed or removed

[*] bug fixed and improvement made

3. Supported operating systems and platforms

Parallels Pro Control Panel supports the following operating systems, both on hardware nodes and in Virtuozzo containers:

4. Installation Instructions

Follow the instructions from the Parallels Pro Control Panel 10.3.6 for Linux Installation Guide. This guide also contains the instructions on Installing Parallels Pro Control Panel from Virtuozzo Containers Templates.

You could obtain an installation script from

Important: Before the installation of Parallels Pro Control Panel for Linux from Parallels Virtuozzo Containers templates, please make sure the following conditions are met:

  1. Before creating the Containers and installing Parallels Pro Control Panel, log in as root to your Hardware Node, open the /etc/sysconfig/vz file and change the value of VZPRIVRANGE to "1 N" where N is the maximal ID of Container you will be using, for example:

    VZPRIVRANGE="1 10000"

  2. When creating the Container, meet the following requirements:

5. Upgrade Instructions

Follow the instructions from the Parallels Pro Control Panel 10.3.5 for Linux Upgrade Guide.

You could obtain an installation script from

6. Known Problems and Limitations

  1. ClamAV (clamd service) will not start after upgrade, if it cannot start before upgrade (because of corrupt antivirus database files).
    Solution: before upgrade, deinstall clamav-db RPM package with --nodeps, and remove corrupt /var/clamav/main.cvd, /var/clamav/daily.cvd files.
    Another solution: after upgrade, run the following commands as the root user on Parallels Pro Control Panel server:
    service clamd restart
  2. CGI is not working for subdomains after the site was imported despite the CGI that was enabled for subdomains before export. Solution: KB 6190.
  3. In some circumstances Apache could crash nearly at 4AM. Solution: KB 6185.
  4. ProFTPD service may not start after the installation from Parallels Virtuozzo Containers templates. Solution: KB 6229.
  5. During operations on virtual filesystem Invalid cross-device link errors can be produced. Solution: KB 5565
  6. Freshclam process starts despite ClamAV disabled. Solution: KB 5566.
  7. Problem with shared libraries when importing sites from Parallels Pro 4.x 32 bit to Parallels Pro 10.3.x 64 bit. Solution: KB 5564
  8. Problem with resuming a site previously imported from Parallels Pro for Linux 4.x. Solution: KB 5766
  9. Parallels Pro Control Panel 10.3.5 installed from Virtuozzo Containers template needs additional actions to be performed when adding an IP-based site if the container has a host-routed set. For more information, refer to the section Creating an IP-based Site of Parallels Pro Control Panel for Linux 10.3.5 Quick Start Tutorial for Service Provider at Parallels Pro Control Panel documentation page.
  10. Upgrade may fail when httpd was not stopped before the upgrade.
  11. Installation of the ensim-postnuke package fails on x86_64 architecture.
  12. Parallels Pro Control Panel cannot be installed on FC 6/ FC 4/ RHEL 5/ RHEL 4/ CentOS 5.0/ CentOS 4.4 systems enabled with SELinux.
  13. Creating sub-folders under the Inbox folder, using the email client Microsoft Outlook, fails with an error. This is a known limitation with the email client Microsoft Outlook.
  14. Parallels Pro Control Panel supports the Python version that is packaged with the operating system you install on the server. You can upgrade Python to updates released by the operating system at any time, however, you must not upgrade Python to a version that is not supported by the operating system you installed on the server.
  15. Parallels Pro Control Panel does not support InnoDB tables with MySQL databases. Importing sites that have InnoDB tables causes the process to fail with errors.
  16. Attempts to add or update the zone records created manually using the Add New Zone option (Zone List page) in Parallels Pro Control Panel fails returning the user to the DNS configuration page.
    Solution: To resolve the issue, log in as the root user to the Parallels Pro Control Panel server, and restart the BIND service by running the following commands:
    rndc reload
    service named restart
  17. The Parallels Pro Control Panel services fail on FC 6 servers, because of dependencies issues of the kernel-xen RPM. Solution: To resolve the issue, ensure that the virtualization option is not selected while installing Fedora Core 6.

6. Contact Information

Parallels Holdings, Ltd.
c/o Parallels International GMbH
Vordergasse 49
CH8200 Schaffhausen
Phone: +41-526-722-030
Fax: +41-526-722-010


For billing information, send e-mail to
For purchasing information, send e-mail to
For technical support, use our Online Support Form.
To report problems with Parallels software, send e-mail to
For information on career opportunities with Parallels, send e-mail to
For press contact information, send e-mail to
For information about becoming a partner, send e-mail to
For information on translating into your language, send e-mail to
For general product information, send e-mail to

Copyright © 1999-2011 Parallels Holdings, Ltd. and its affiliates. All rights reserved.

This product is protected by United States and international copyright laws. The product’s underlying technology, patents, and trademarks are listed at

Linux is a registered trademark of Linus Torvalds.

All other marks and names mentioned herein may be trademarks of their respective owners.